چرا باید سو تغذیه ناشی از جنگ جهانی تاثیر مثبت در بهبودی کودکان مبتلا به سلیاک در طی ان سال ها داشته باشد!
در ان زمان غذای روزمره مردم “نان” نایاب شد و زمانیکه با پشتیبانی کشور سوییس نان مجددا به غذای اول مردم تبدیل شد کودکانی با بیماری سلیاک وضع وخیمی پیدا کردند.
اگرچه بیماری سلیاک بیماری خطرناکیست ولی یک درمان قطعی دارد : رژیم غذایی عاری از گلوتن
در کتاب “TOXIC STAPLE ” موارد بسیاری از بیماری های افراد گوناگون که با رژیم فاقد گلوتن بهبود یافته اند اورده شده از جمله بیماری های:رفلاکس اسید,الرژی,راش پوستی و حتی بیماریهای عصبی مثل میگرن, دپرشن و ADHD.
اما سلیاک تنها بیماری مرتبط با گلوتن نیست تخمین زده میشود که ۶ درصد افراد به نوعی GLUTEN SENSITIVITY دارند , ولی سوال اینجاست که ایا گلوتن برای افرادی که هیچگونه حساسیتی نسبت به گلوتن ندارند بی ضرر هست؟
غذا های حاوی کربو هیدرات بالا باعث افزایش سریع قند خون میشوند که خودموجب مشکلات گوناگونی از جمله اضافه وزن و مقاومت به انسولین میشوند پس رژیم فاقد غلات به خودی خود مزایایی دارد ولی در مورد گلوتن و گندم چه؟
مطالعه ای در سال ۲۰۱۲ نشان میدهد که رژیم فاقد گلوتن موجب کاهش وزن ,کاهش التهاب و کاهش مقاومت به انسولین می شود.
گلوتن گندم شامل دو نوع پروتیین به نام های گلایدین و گلوتنین می باشد اگرچه بسیاری از افراد می توانند گلوتن را بدون هیچ عارضه ی مشخصی مصرف کنند ولی دستگاه گوارش انسان نمیتواند گلوتن را کامل هضم نماید در واقع در بین انواع بسیار پروتیین هایی که انسان مصرف می کند گلوتن تنها پروتیینی است که کاملا هضم نمیشود.
طبق آمار منتشر شده در سال ۲۰۱۷ نرخ چاقی در آمریکا ۳۰ درصد و در ژاپن ۳ درصد می باشد این درحالیست که میزان مصرف گندم و برنج مجموعا در ژاپن به ازای هر نفر در سال بیشتر از آمریکاست , ولی با این تفاوت که مصرف گندم در ژاپن نصف آمریکاست.
پس از مصرف گلوتن پپتاید های هضم نشده گلوتن در دستگاه گوارش به عنوان مولکولهای بیگانه(باکتری و …)تلقی می شوند که دقیقا همین روند با شدت بیشتری در افراد مبتلا به سلیاک رخ می دهد. مطالعات نشان می دهد که این روند در تمامی افراد کم و بیش وجود داردو موجب پاسخ ایمنی از سمت بدن و در نهایت التهاب میشود (مطالعه ای در سال ۲۰۱۱ تاثیر مستقیم التهاب های موضعی را بر روی بیماریهای مزمن نشان داد)در واقع هیچ بافتی در بدن از گلوتن در امان نیست زیراکه پاسخ هالی التهابی در تمام بافت ها اتفاق می افتد.
به طور مختصر فرآیند فیزیولوژیک التهاب ناشی از گلوتن به این صورت است که; گلوتن با سست کردن پیوند های محکم (tight junctions) بین سلول ها ی لوله گوارش موجب می شود که مولکول هایی به نام زانیولین به درون محیط داخلی بدن راه یابند که در مطالعات متعددی مضرات این مولکولها برای بدن اثبات شده است.
آمار ها نشان می دهد درصد افراد مبتلا به سلیاک در طی ۱۵ سال دوبرابر شده است که از دلایل ان میتوان به روش های مدرن فرآوری محصولات حاوی گلوتن و تغییرات ژنتیکی در گندم اشاره کرد.
در آخر اگر علایمی مانند خستگی ،بیماریهای پوستی سوهاضمه در خود می بینید در پیش گرفتن رژیم فاقد گلوتن برای چند هفته احتمالا ارزشش را دارد. در بدترین حالت ممکن است چند کیلو از وزنتان کم شود!
ترجمه: سید علیرضا حسینی